Lorenzo piper i Norge!

Vi introduserer nå et nytt pipemerke i Norge, italienske Lorenzo. Merket er et av de virkelig tradisjonsrike merkene fra Italia, etablert i år 1900.

Det var brødrene Lana fra Milano som startet merket under sitt første navn Fratelli Lana. I 1922 inngikk de et samarbeid med den milanesiske familien Tagliabue, som introduserte pipene på det europeiske markedet. Pipene ble raskt svært populære, spesielt i Frankrike og Tyskland.

I tiden etter annen verdenskrig gjorde sigaretten for alvor sitt inntog blandt folk flest, og pipemakerne opplevde dalende salg som en konsekvens. Lorenzo Tagliabue, som nettopp hadde overtatt driften av Fratelli Lana, endret merkenavnet til Tagliabue, og valgte å konsentrere seg om high end-markedet, siden det først og fremst var i billigkategorien pipesalget dalte.

Tagliabue introduserte en rekke piper med dristige og nyskapende design, og han var den første som kom med mattlakkerte piper. En av hans signaturer var den glødende, nesten orangeaktige finishen man i dag finner på bl.a. Lipari-pipene. Pipene var og er av svært god kvalitet, og ble spesielt populære blandt yngre piperøykere som ville ha noe spesielt og lite tradisjonelt. I England hadde Tagliabue et renommé som nesten flamboyant.

Merket skiftet navn til det nåværende Lorenzo Pipes i 1969. I 1983 mistet Lorenzo Tagliabue sin eneste datter, og han mistet all interesse for business og pipemerket sitt, og trakk seg tilbake. Lorenzo Pipes ble en tid lisensiert til Comoy’s of London, men de fulgte ikke opp nevneverdig, og pipene gikk forholdsvis raskt ut av produksjon. Tagliabue døde i 1987.

I 1998 kjøpte Riccardo og Gabriella Aliverti Lorenzo Pipes fra Lorenzofamilien, og produksjonen startet opp igjen, i det samme gamle verkstedet i Milano. Alivertifamilien hadde en historie med Lorenzo og Fratelli Lana: Riccardos far, Romolo, var produksjonssjef hos Fratelli Lana på tyvetallet, og Riccardo selv lærte pipemakeryrket av sin far. Riccardo arbeidet også som sjef for pipeproduksjonen hos Tagliabue i en periode. I dag drives Lorenzo Pipes av Riccardo Alivertis sønn Massimo, med gamlefar Riccardo i bakgrunnen.

Vi har tatt inn Spitfire-serien til Norge nå i første omgang. Dette er skikkelige kvalitetspiper med forholdsvis tradisjonelt design, og gir veldig mye pipe for pengene. De egner seg godt både til førstegangskjøperen, med en ganske rimelig pris, men også til den erfarne piperøyker. Walnut-finishen er mørkbeiset og mattlakkert, Lipari har den klassiske Lorenzo-gløden og er blanke, og Stromboli har en spesiell flammeaktig finish.

 

Share
This entry was posted in Piper and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply