Piperøyking

Pipen er ikke på noen måte på moten nå til dags. I dagens klima, med politiske kampanjer mot røyking over store deler av verden, er tobakksrøyking i ferd med å dele seg i to: På den ene siden har man sigaretten, som står for avhengighet og egentlig ikke har noen ting som helst med tobakksnytelse å gjøre, og på den andre siden har man sigaren, en ren smaksopplevelse og et nytelsesmiddel par excellence. Pipen faller helt klart i den siste gruppen sammen med sigaren, samtidig som den på mange måter er svært annerledes. Tobakksrøyking for oss handler ikke om nikotinsug, det handler ikke om å stå utendørs og fryse med en Prince Mild vinterstid. Det handler om ro, kontemplasjon, nytelse og ettertanke. Vin kan fungere på samme måten, men ofte vil man ha nytelsen uten rusen. Og der er tobakken unik.

Når det gjelder å kose seg, er det å røyke pipe noe helt egenartet. Noen nyter sin pipe i båten på fisketur, andre gjør det på hytta på fjellet, noen gjør det med avisen eller en god roman i godstolen foran peisen. Uansett hvor man foretrekker å tenne seg en pipe, belønner den oss alltid med en helt unik opplevelse av ro og harmoni. Det spiller ingen rolle om man koser seg med pipen daglig, i helgen eller hver tolvte tirsdag – alle som røyker pipe vet. Det er nesten som en hemmelig klubb; piperøykere har noe felles som de uinnvidde ikke har innsikt i – de vet hva det å sette seg ned med en god pipe gir dem.

Piperøyking er kanskje en noe introvert og cerebral aktivitet. Men hva så? Dette er jo litt av poenget. Der sigaretten er utadvent og sosial, er pipen helt for ens egen del, helt personlig. Der sigaretten er meningsløs og etterlater en med ingenting annet enn hoste, er pipen inspirerende, tankeskapende og gir, for mange, sjelefred. Igjen, hvis man ikke har røkt pipe før er det vanskelig å begripe dette. Men vi vet.

Vi stapper oss en pipe, setter på en god plate, åpner en bok og setter pris på verdens beste kvalitetstid. Jeg kan knapt tenke meg noe mer sunt.

——

P.S. Følg med for mer pipeartikler de kommende dagene!

Share
This entry was posted in Piper and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply