Navarre Porthos Grand Robusto

Den nyeste sigaren fra det franske merket Navarre er nå på plass, Porthos Grand Robusto. En forholdsvis stor sigar som vi har ventet lenge på. SN kommer. For de som ikke kjenner til Navarre fra før, følger historien her:

Fra Frankrike kommer mange utsøkte produkter som er et resultat av menneskenes kunnskap om dyrking av jorden og deres sans for kultur og det gode liv. Det franske kjøkken, franske oster, vin, cognac, champagne, calvados og champagne er jo viden kjent. Med franskmennenes enorme respekt for “terroir”, finnes det mange regionale spesialiteter og forskjeller, basert på de forskjellige jordsmonn rundt i dette store landet. Området “Bearn”, sydvest i Frankrike, i nærheten av Bergerac, var i lang tid hovedområdet for tobakkdyrking i Frankrike, men det er lenge siden det har vært laget håndrullede sigarer her (eller andre steder i Europa). Helt til nå…Håndrullet, of course!

I 1995, når tobakksmonopolet i Frankrike oppheves, spør sigarentusiasten Noel Labourdette seg om ikke det burde være mulig å lage “verdens beste sigar” her, på linje med andre verdenskjente franske nytelsesprodukter. Noel starter jakten på det perfekte “terroir” for å dyrke sigartobakk, og samarbeider med tobakkinstituttet i Bergerac for å finne det riktige tobakksfrøet til prosjektet. Resultatet blir et 100% fransk frø, og stedet blir “Moumor”, helt nede ved foten av Pyreneenene. Her finner han den perfekte kombinasjonen av klima og jordsmonn for sigarplantasjen, med både den reneste luften og det reneste vannet i Frankrike. Året er 1998 når plantingen begynner.

Med plantasje og frø sikret, gjenstod det å finne ekspertise på dyrking og rulling, og etablere et produksjonssted. Tobakkeksperten Romelio blir hentet fra Cuba i 2000, og hovedkvarteret opprettes i den nærliggende byen Navarrenx i 2001.Produksjonen skjer her i en over 300 år gammel bygning som sies å ha vært kaserne for musketeren Isaac de Portau (alias “Porthos” fra historien om de 3 musketerer). Etter enda to år med dyrking og eksperimentering, viser tobakkshøsten i 2003 seg å være helt enestående, og Noel bestemmer endelig at sigarproduksjonen skal starte, basert på denne tobakkårgangen. 3 sigarrullere fra Cuba lånes ut av Fidel for å starte rulling og opplæring av lokale rullere. Fordi tobakken må tørkes, fermenteres og så lagres både før og etter rulling, en prosess som tar minst 2 år, er det ikke før i 2005 at sigaren med navnet “NAVARRE” kan frigis på markedet. Produksjonen er begrenset, og først i 2007-2008 kan man begynne å satse på eksport. Da er som vanlig Augusto Cigars på pletten og sikrer seg agenturet på disse sigarene! Sommeren 2008 tok vi turen ned for å se mirakelet med egne øyne, og sigarene er nå tilbake på lager hos oss…

Håper dere vil sette like stor pris på disse sigarene som vi gjør!

Share
This entry was posted in Sigar and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply