Chinchalero? Cucaracha? El Cubanito?

cubanito-to-chinchaleroKjært barn har mange navn, og det gjelder i høyeste grad for en av de mest populære sigarene våre gjennom tidene, som har vært igjennom et par hamskifter på det norske markedet. Sigarmerket er det samme som vi introduserte i Norge i 2003 under navnet “El Cubanito”, og som senere skiftet navn til “Cucaracha”, før det ble til “Chinchalero”. Er du forvirret? Her forklarer vi bakgrunnen til denne sigaren.

Historien startet i 2003 da vi i Augusto og våre finske, italienske, sveitsiske og engelske samarbeidspartnere var på fabrikkbesøk i Nicaragua og Honduras. Vi besøkte eksisterende leverandører, som Padron, men vi testet også smaksprøver på nye sigarer som skulle produseres for oss. Det foregikk blant annet på fabrikken til Fidel Olivas i Esteli og hos Nestor Placencia Jr. i Danli. Blant disse var sigaren som senere den våren kom til Norge, Sverige og Finland under navnet “El Cubanito”. I alle andre land het den imidlertid “Chinchalero”. Hvorfor ble det slik? Jo, fordi vi, svenskene og finnene allerede på forhånd hadde bestemt oss for å samarbeide om en egen “private label” sigar. Vi hadde navnet og logoen, som var oppkalt etter den kubanske restauranten “El Cubanito” som den svenske importøren drev i Stockholm (planen var å starte samme restaurant i Oslo, men det ble aldri noe av). Vi manglet bare sigaren, men vi fant altså den perfekte kandidaten på denne turen i form av smaksprøvene på det som ble til Chinchalero-merket. For det nordiske markedet fikk vi da produsenten til å merke og pakke sigaren som “El Cubanito”. Den ble en gedigen suksess for oss i Norge. El Cubanito Chico var den første sigaren i “Perla”-størrelse som vi introduserte på det norske markedet, og det viste seg å være en perfekt størrelse for norske sigarvaner, særlig etter den nye røykeloven hvor mange ble tvunget utendørs (en perla røykes på under en halvtime).

Engelskmennene som skapte Chinchalero, sammen med Fidel Olivas is Esteli.

Engelskmennene Richard og John som skapte Chinchalero, La Rica og El Presidente sammen med Fidel Olivas (til venstre) i Esteli.

En sidehistorie på turen til Mellom-Amerika det året var at vi også smakte oss fram til sigaren som ble til første utgave av det sagnomsuste merket “El Presidente” og noen kruttsterke sigarer som ble til det italienske merket “Cicero”. Ingenting var sterkt nok for den italienske importøren (vår gode venn Mario Lubinski), så sigarmester Fidel Olivas dro fram sterkere og sterkere blandinger som vil alle dampet på. Det var før lunsj, så det var mange bleke fjes rundt bordet den dagen. Hardt liv, med andre ord… I tillegg ble “fetteren” til Chinchalero skapt, nemlig La Rica, som er et merke vi forstatt importerer til Norge.

Tilbake til El Cubanito. Vi samarbeidet om importen med finnene og svenskene, og distribuerte via lageret i Stockholm. Da importen i Sverige ble tatt over av et annet firma, mistet man også retten til navnet “El Cubanito” (for å gjøre en lang, komplisert og litt trist svensk importørhistorie kort). Den nye Sverige-importøren døpte om sigaren til “Cucaracha”, og siden vi fortsatte samarbeidet med dem, ble dette navnet brukt i Norge også.

Nå er ikke dette importsamarbeidet så interessant eller praktisk lenger, men det er sigaren! Så nå har vi i Norge gått over til å ta sigarene inn direkte fra produsent i stedet, slik vi har for vane å gjøre. Det betyr at sigarene igjen skifter navn, denne gangen til det opprinnelige navnet som alltid har vært brukt utenfor Skandinavia, nemlig Chinchalero! Så selv om sigaren nå kommer i ny innpakning og med nytt navn enda en gang, er sigaren fortsatt den som mange husker som El Cubanito, som faktisk har vært på markedet i Norge sammenhengende i 10 år.

Vi feirer altså 10-årsjubileet til sigarmerket med å gå tilbake til røttene!

Share
This entry was posted in Nicaragua, Sigar and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply