Sigartips

Det kan være svært vanskelig å orientere seg i jungelen av sigarer og sigarmerker. I motsetning til f.eks. vin, der informasjonsmateriale er av enormt omfang og dessuten svært lett tilgjengelig, er situasjonen en ganske annen for sigarer. Tobakkstypen som dyrkes, jordsmonnet og klimaet den dyrkes  i, hvordan den er behandlet fra åker til rullebord, og hvordan den ferdige tobakken blendes, er alle elementer som har alt å si for hvordan det ferdige produktet blir. Vi mener selvsagt ikke dette er noe man trenger å vite noe om; noen liker å få informasjon om alt dette, mens andre igjen er fornøyd med hvordan sigaren smaker. Det finnes ingen fasit her, og alle har forskjellige preferanser. Fellesnevneren for alle våre kunder er at de rett og slett liker å røyke sigar, og ingen kan fortelle noen hva som er det rette for en selv.

Å finne nettopp den sigaren som gir en selv den beste opplevelsen, derimot, kan være vanskelig. Man kunne selvsagt røyke seg gjennom alt som finnes på markeded, men dette er neppe særlig praktisk. Igjen er sigarrøykere forskjellige her: Noen finner én sigar man holder seg til og er fornøyd med, mens atter andre liker å røyke så mye forskjellig som mulig. Her må man bare finne ut hva som passer en selv, men vi pleier å oppfordre kunder til å prøve nye ting; det er mange som alltid røyker det samme av gammel vane, og blir svært forbauset over hvor mye morsomt som finnes der ute når de tar steget og bestemmer seg for å prøve nye ting.

Det gamle overtroen om at man skal velge en sigar ut ifra om den er mild, medium eller kraftig, er bare vissvass. Hva er kraftig? Mange “kraftige” sigarer er svært avrundet og myke i røyken, og kan kjennes ut som fløyel i munnen. Andre kan være svært krydret, men ha mindre “kropp” og således virke mye skarpere, selv om de kanskje relativt sett er “mildere”.

I tillegg kommer spørsmålet om hva man har til sigaren. Liker man Caol Ila eller Laphroaig til sin sigar, nytter det ikke å fyre opp en Leon Jimenes eller en Santa Clara – de vil drukne fullstendig. Synes man te og sigar er godt, blir det neppe noen suksess med en Cain. Dette er eksempler satt på spissen; de fleste sigarer går godt til det meste av tilbehør, men det finnes unntak, og dette er noe å tenke på når man skal velge sigar. Et godt tips er å ha en del forskjellig liggende hjemme; ofte vil man ha en lett og subtil sigar etter lunch, mens andre ganger føler man for en skikkelig fyldig en til et glass maltwhisky sent på kvelden. Til festlig lag, når man ikke får spesielt god tid til å konsentrere seg om sigaren, anbefaler vi som regel noe behagelig, rundt og rimelig uten nevneverdig kompleksitet. Unntaket er til Champagnen tidlig på kvelden, da velger man en El Rey Del Mundo Choix Supreme.

Hvis man har spørsmål omkring disse emnene, er det bare å fyre av gårde en mail til oss eller slå på tråden. Vi synes det er kjempemoro å diskturere slikt med kunder. I tillegg blir vi veldig glade for ros og ris; hvis det er noe man ikke er fornøyd med, vil vi veldig gjerne høre om det og være behjelpelige med å rette det opp.

God sigarrøyking!

Share
This entry was posted in Tips and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply